flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь у спірних правовідносинах суб’єкта владних повноважень не є достатнім критерієм для розмежування компетенції судів – Велика Палата ВС

17 вересня 2018, 14:24

Аналіз змісту ст. 15 ЦПК України та ст. 17 КАС України у редакції, чинній на час розгляду цієї справи в судах першої й апеляційної інстанцій, у сукупності дає підстави для висновку, що під час вирішення питання про розмежування компетенції судів щодо розгляду адміністративних і цивільних справ у кожній конкретній справі не достатньо застосування виключно формального критерію – участі у спірних правовідносинах суб’єкта владних повноважень. Визначальною ознакою для правильного вирішення такого питання є характер правовідносин, з яких виник спір.

Велика Палата ВС погодилася з висновком судів попередніх інстанцій про відсутність правових підстав для віднесення цієї справи до адміністративної юрисдикції, відтак справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки стосується правомірності визначення меж земельної ділянки за позовом землевласників суміжних земельних ділянок та не є публічно-правовим спором.

Щодо суті спору, то суди встановили, що рішенням сільради створено узгоджувальну комісію з питань вирішення земельних спорів (далі – Комісія) та затверджено положення про Комісію, яка діє від імені органу місцевого самоврядування.

Велика Палата ВС підтвердила обґрунтованість висновку судів попередніх інстанцій про визнання незаконним та скасування висновку Комісії від 4 квітня 2016 року як такого, що винесено з порушенням вимог законодавства, зокрема, без належного повідомлення позивачів про вирішення земельного спору Комісією, адже на момент надання спірного висновку між сторонами як суміжними землевласниками існував спір щодо площ, лінійних розмірів та конфігурації земельних ділянок, що свідчить про відсутність ознак публічно-правового спору.

З повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі № 583/2715/16-ц (провадження № 14-174цс18) від 13 червня 2018 року можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74838825.

 

Джерело