flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колектив ОААС в Одеському історико-краєзнавчому музеї з екскурсією "Єдність в різноманітті"

17 травня 2018, 14:49

Сьогодні в Україні святкують Всесвітній день вишиванки. З цієї нагоди колектив суду відвідав Одеський історико-краєзнавчий музей з екскурсією "Єдність в різноманітті".

Кажуть, що національний костюм - це наш генетичний код. І правда - по народних костюмах можна дуже багато чого зрозуміти про країну і про її мешканців, можна розшифрувати, чим і як жили і живуть люди. У кожного народу традиція створення національного костюма різна. Оскільки на території Одещині проживає представників понад 100 національностей, ми вирішили  познайомитися з тим самим генетичним кодом основних і найчисленніших етнічних груп населення Одещини. Саме у вишиванці і зашифровано наш генетичний код. Вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – це символ, який зберігає коріння кожного народу, його ідентичність, розуміння себе. Це його історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво предків, душа народу.

Вишивала матуся сорочку.

Рівно хрестики клала в узір.

Я її не сховаю в куточку.

Бо у ній – я  душею  до зір.

 

Одягну вишиванку красиву –

Мого тіла й душі оберіг.

В ній тепло материнське  і сила,

Блиск очей, що в орнаменті ліг.

 

 Одягну у театр і до школи,

Чи до храму святкового дня.

Стан свій  випрямлю ввись смереково.

На мені  ж українське вбрання!

 

Ту сорочку, що мама розшила,

Збережу – це дарунок душі.

До грудей її ненька тулила,

Вишиваючи долю мені.

(Любов Крилата)

 

Кожна національність має свої особливості вишиванок. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками.

В музейній експозиції основні етнічні групи населення регіону відображені в декількох етнографічних комплексах - українському, караїмському, болгарському, гагаузькому, єврейському, російському, молдавському, німецькому.