flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу, окружних адміністративних судів та місцевих загальних судів Одеського апеляційного адміністративного округу!

21 грудня 2017, 11:33

З 15 грудня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», яким викладено у новій редакції, зокрема, Кодекс адміністративного судочинства України. 

Керуючись п. 3 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Одеський апеляційний адміністративний суд звертає увагу на те, що відповідно до п. 15.15 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03 жовтня 2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи зберігаються порядок подачі апеляційних скарг та направлення їх до суду апеляційної інстанції, встановлені Кодексом адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року.

Таким чином, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення, а суд першої інстанції через три дні після закінчення строку на подання апеляційної скарги надсилає її разом зі справою до адміністративного суду апеляційної інстанції.

Разом з тим, п. 15.6 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03 жовтня 2017 року передбачено, що надсилання до суду апеляційної інстанції матеріалів окремих категорій термінових адміністративних справ, визначених § 2 глави 11 розділу II цієї редакції Кодексу, здійснюється судом першої інстанції невідкладно після надходження апеляційної скарги; апеляційні скарги, що надійшли після направлення справи до адміністративного суду апеляційної інстанції, невідкладно направляються до адміністративного суду апеляційної інстанції.

Під час направлення справи разом з апеляційною скаргою до суду апеляційної інстанції також слід враховувати положення п. 15.11 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03 жовтня 2017 року. Вказана норма права передбачає, що у разі подання апеляційної скарги на ухвали суду першої інстанції, визначені пунктами 3-6, 8, 11-17 статті 294 цієї редакції Кодексу, чи подання касаційної скарги на ухвали суду апеляційної інстанції (крім ухвал щодо забезпечення позову, зміни заходу забезпечення позову, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремих ухвал) – до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються всі матеріали. В інших випадках – до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги. У разі необхідності суд апеляційної або касаційної інстанції може витребувати також копії інших матеріалів справи.

Таким чином, до апеляційного суду передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду апеляційної скарги, у випадку оскарження ухвал про:

1) забезпечення доказів, відмови в забезпеченні доказів, скасування ухвали про забезпечення доказів;
2) забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, скасування забезпечення позову, відмови у забезпеченні позову, відмови у заміні заходу забезпечення позову або скасуванні забезпечення позову;
3) відмови поновити або продовжити пропущений процесуальний строк;
4) призначення експертизи;
5) визначення розміру судових витрат;
6) відмови у поновленні пропущеного строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання;
7) відстрочення і розстрочення, зміни або встановлення способу і порядку виконання судового рішення;
8) заміни сторони у справі (процесуальне правонаступництво) або сторони виконавчого провадження;
9) повороту виконання рішення суду або відмови у повороті виконання рішення;
10) внесення чи відмови у внесенні виправлень до виконавчого документа, визнання чи відмови у визнанні виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;
11) окрема ухвала;
12) стягнення штрафу в порядку процесуального примусу;
13) накладення штрафу та інших питань судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах, постановлених судом відповідно до статті 382 цього Кодексу;
14) відмови у відкритті провадження за заявою про відновлення втраченого судового провадження;
15) відновлення або відмови у відновленні повністю або частково втраченого судового провадження.

У разі апеляційного оскарження інших ухвал суду першої інстанції, до апеляційного суду направляється справа у повному обсязі.

Положеннями п. 15.6 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України від 03 жовтня 2017 року встановлені особливості направлення до судів апеляційної та касаційної інстанції матеріалів судових справи виключно у разі оскарження ухвал суду. 

При надходженні апеляційних скарг на постанови суду, що прийняті до 15 грудня 2017 року та на рішення суду, що прийняті після 15 грудня 2017 року слід керуватися загальним правилом та надсилати такі апеляційні скарги разом зі справою (а не копіями матеріалів справи, необхідними для розгляду скарги) до суду апеляційної інстанції.