flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конструктивному діалогу між судовою владою і громадськістю бути!

07 травня 2018, 11:23

СУД НЕГАЙНО ВИПРАВИВ ПОМИЛКИ, НА ЯКІ ВКАЗАВ ПРОЕКТ "ВІДКРИТИЙ СУД"

 Дослівно: "Чи варто довіряти суду ? У мене є підстави недовіряти суду. З чого починається довіра ? Ми вважаємо, що все починається з судової влади. Вимагати зворотнього від суспільства можна тільки у тому випадку, якщо суд дійсно працює фахово, ухвалює мотивовані рішення. Ми можемо поспілкуватися про довіру до суду після того, як судді почнуть постановляти зразкові рішення, а органи суддівського врядування, - надавати критичні оцінки суддям - колегам, які дискредитують правосуддя". 

 Джерело: 

http://open-court.org/blog/blog-stanislava-batrina/mayu-dumku-suddi-odeskogo-sudu-postanovlyayut-ris...

 Всього 24 години (!!!) знадобилося Одеському апеляційному адміністративному суду для реакції. 

 І ми з задоволенням можемо надати їй оцінку. 

 Отже, що ми сприймаємо як доречну поведінку суду: 

  • Суд відреагував негайно;

  • Суд визнав факт існування такої ухвали (іншими словами, - визнав проблему);

  • Суд вніс виправлення до ухвали (іншими словами, - вирішив проблему);

  • Суд пояснив, що це помилка (готові прийняти таку позицію, адже помилки трапляються);

  • Суд звернув увагу, що саме лідери суспільно-політичного життя, повинні  докладати зусиль до формування довіри до суду, а також до державної влади взагалі, адже суспільний інтерес полягає в тому, щоб довіра до суду існувала (готові до дискусій, оскільки вважаємо, що довіра до суду походить не так від лідерів суспільно-політичного життя, а від судової влади, тобто від влади. Аналогічно від Президента залежить довіра до нього з боку суспільства, але не навпаки). В цій частині: понад 100 тренінгів, форумів, круглих столів для суддів, адвокатів та прокурорів проведено нами за останні 3 роки. Понад 5000 судових процесів відзнято на відео та оприлюднено. Десятки судів в межах України є нашими офіційними партнерами. На всіх заходах ми відстоюємо ідею високих стандартів правосуддя та авторитету суду. Тож, повірте, що таке "докладати зусиль" - це точно до нас.

 Все вище викладане в цілому доводить, що в Україні відбувається ряд позитивних процесів у сфері правосуддя. Суд може чути громадськість, невід`ємною частиною якої є Проект "Відкритий Суд". Готові до виїздного круглого столу в чудовому місті Одеса, під "прицілом" відеокамер. 

Однак, що ми сприймаємо з подивом: недоречний заголовок відповіді суду під назвою "Сучасні реалії маніпулювання громадською думкою в питанні довіри до Феміди". 

От скажіть нам, шановні представники судової влади: якщо ж Ви гідно визнаєте наявність "помилки" і Ви її виправляєте, то чому не обмежитися, навпаки, простою реплікою на кшталт "Ми вдячні представникам громадськості за увагу до наших помилок. Дійсно, це трапляється". Куди ж Ви, шановні, у взаємні звинувачення? З якою метою? Невже Ви гадаєте, що люди не мають право на щирі висловлювання щодо публічно отриманої інформації? Щире висловлення думки про те, що породжує недовіру до судової системи? Невже суд не має бути зацікавлений, щоб апарат не допускав "помилок", що породжують недовіру? 

Банально. Зупиніться. Стоп. Червоний колір. З Вами ніхто не веде війну, бо не можна в принципі вести війну проти того, чого так прагнеш: правосуддя. Саме Проект "Відкритий Суд" послідовно захищав і буде захищати Вас від явищ "смітникової люстрації", "правового невігластва", буде стояти пліч-о-пліч за авторитет судової влади. Тобто, Проект "Відкритий Суд" - це перший Проект, з яким можна йти на війну, але проти якого вести військові дії, - не рекомендується. Тож сподіваємося, що у автора такого заголовку просто вийшла  "помилка". Нічого, вміймо виправляти свої помилки. 

Посилання на статтю судової влади: https://court.gov.ua/press/news/478779/ 

Скриншоти: 

Знімок екрана 2018-05-05 о 16.01.57.png
Знімок екрана 2018-05-05 о 16.02.05.png
Знімок екрана 2018-05-05 о 16.02.12.png
 

ДЖЕРЕЛО