flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сучасні реалії маніпулювання громадською думкою в питанні довіри до Феміди

05 травня 2018, 13:56

4 травня 2018 року Станіслав Батрін в рамках Проекту "Відкритий Суд"(@Немотивовані рішення) розмістив публікацію (Див. за посиланням:http://open-court.org/blog/blog-stanislava-batrina/mayu-dumku-suddi-odeskogo-sudu-postanovlyayut-rishennya-bez-rishennya/) із проектом резолютивної частини рішення  Одеського апеляційного адміністративного суду 2016 року з коментаріями наступного змісту:

 

удді ухвалили дослівно наступне:

"Апеляційну скаргу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області" - ?

"Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 6 червня 2016р." - ?

Тобто, яке рішення прийняв суд, - невідомо (!)

Судове рішення можна знайти за посиланням:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/61361976

 Це ганьба! Але в таких судових рішеннях ми бачимо обличчя нашої судової системи.

Відверто, немає слів для пояснення такого безладу, який іноді трапляється у судових справах.

Чи варто довіряти суду ? У мене є підстави недовіряти суду.

З чого починається довіра ? Ми вважаємо, що все починається з судової влади.

Вимагати зворотнього від суспільства можна тільки у тому випадку, якщо суд дійсно працює фахово, ухвалює мотивовані рішення.

Ми можемо поспілкуватися про довіру до суду після того, як судді почнуть постановляти зразкові рішення, а органи суддівського врядування, - надавати критичні оцінки суддям - колегам, які дискредитують правосуддя".

 

     З приводу даної публікації прес-служба ОААС повідомляє.

     14.09. 2016р. судова колегія Одеського апеляційного адміністративного суду постановила ухвалу (вступну та резолютивну частину) у справі № 821/695/16. До Єдиного державного реєстру судових рішень означена ухвала суду була направлена 19.09. 2016р. Ухвала зареєстрована в ЄДРСР 19.09.2016р. Оприлюднена:21.09.2016р. В ЄДРСР зазначена дата набрання законної сили даної ухвали: 14.09.2016р. Резолютивна частина ухваленого  рішення: " Апеляційну скаргу Управління міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області - залишити без задоволення. Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 6 червня 2016р. - залишити без змін". Посилання в ЄДРСР http://reyestr.court.gov.ua/Review/61365046

    Одночасно, 19.09.2016р., помилково,  до Єдиного державного реєстру судових рішень  направлений проект ухвали (вступної та резолютивної частини) стосовно якого розміщена публікація. Проект документу не містить необхідних реквізитів, і як наслідок, в ЄДРСР відсутня дата набрання законної сили. Таким чином, мала місце прикра помилка, яка невідкладно, того ж дня,  була виправлена судом.

    Повний текст судового рішення у справі №821/695/16 за адміністративним позовом Особа 1 до Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області про визнання протиправним та скасування наказу надіслано судом до ЄДРСР - 19.09.2016р. Посилання в ЄДРСР.http://reyestr.court.gov.ua/Review/61361973

   За таких обставин прес-служба суду наголошує, що такі формальні, технічні помилки суду не варті розхитування ситуації в суспільстві  та подібних публікацій маніпуляційного характеру, спрямованих на підрив довіри до судової влади.

   Питання довіри до суду - не лише питання судової влади. Це питання національного масштабу і навіть національної безпеки. Це питання  усвідомлення суспільно-політичною елітою наслідків, до яких може призвести відсутність авторитету у судової влади, та усвідомлення спільної відповідальності перед прийдешніми поколіннями українців.

   Насамперед саме лідери суспільно-політичного життя, повинні  докладати зусиль до формування довіри до суду, а також до державної влади взагалі, адже суспільний інтерес полягає в тому, щоб довіра до суду існувала. Саме довіра громадян робить суд сильним, і лише сильний суд здатний захистити громадян. Без довіри громадян, без підтримки, не буде суду,  спроможного забезпечити захист прав і свобод.

   Тож маніпулювання громадською думкою в питанні довіри до Феміди є неприйнятним.

 

                                                                                                                                                             Прес-служба суду