flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява прес-служби суду щодо тиску на суд та втручання у професійну діяльність судді

04 травня 2018, 16:01

Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Романішин В.Л. звернувся до Вищої ради правосуддя із заявою про тиск та втручання у   професійну діяльність судді з боку посадових осіб прокуратури Одеської області та УСБУ в Одеській області.

В жовтні-листопаді 2017 року колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду (суддя-доповідач Романішин В.Л.) розглянула адміністративну справу за апеляційною скаргою  ПП «Готельний комплекс «Курорт Еліт» (смт Затока) на ухвали Одеського окружного адміністративного суду  про забезпечення позову та закриття провадження у справі. За результатами апеляційного перегляду судова колегія постановила рішення, якими задовольнила апеляційну скаргу ПП «Готельний комплекс «Курорт Еліт» щодо забезпечення позову та направила справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. Предметом судового спору між ПП «Готельний комплекс «Курорт Еліт» та державним реєстратором Овідіопольської державної районної адміністрації Одеської області стало визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, третя особа - Фонд державного майна за участю прокуратури Одеської області.

Напередодні розгляду справи Романішина В.Л. як суддю-доповідача у справі наполегливо схиляли до прийняття певного рішення, вказуючи, що в ньому прямо зацікавлений прокурор Одеської області і що в зворотному випадку у судді можуть виникнути проблеми.

І дійсно, наприкінці березня поточного року до Одеського апеляційного адміністративного суду надійшли повістки про виклик до прокуратори Одеської області для участі у допиті у кримінальному провадженні №420171600000001783 зазначеного вище судді та працівників апарату суду, зокрема, керівника апарату суду, керівників деяких структурних підрозділів, помічника судді та секретаря судового засідання.

13 квітня поточного року Приморським районним судом м. Одеси розглянуто клопотання зазначеного вище слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів в Одеському апеляційному адміністративному суді, у задоволенні якого було відмовлено. При розгляді даного клопотання Одеському апеляційному адміністративному суду стало відомо, що 18 листопада 2017 року на підставі листа УСБУ в Одеській області від 23 лютого 2018 були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування відносно судді Одеського апеляційного адміністративного суду Романішина В.Л. за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України. У вказаному листі зазначалося, що Романішин В.Л., як суддя, в 2017 році 220 днів не працював, участь у розгляді адміністративних справ в складі колегій суддів не брав, проте заробітну плату отримував у повному обсязі.

Таким чином, протягом тривалого часу (майже півроку) прокуратурою області проводиться досудове розслідування, в ході якого слідчі намагаються довести відсутність судді Романішина В.Л. в 2017 році на робочому місці протягом 220 днів.

Разом з цим зазначимо, що протягом 2017 року суддею Романішиним В.Л. було розглянуто 295 справ і матеріалів у складі колегії суддів, 950 справ розподілено автоматизованою системою документообігу суду на колегії суддів, до складу яких входив суддя Романішин В.Л. В зазначених справах є беззаперечні докази того, що цей суддя брав участь у їх розгляді, зокрема,  диски технічних звукозаписів судових засідань, як це передбачено  частиною 13 статті 10 КАС України, які в повному обсязі спростовують твердження досудового розслідування.

Крім того, у 2017 році було 248  робочих днів, з яких, відповідно до табелю обліку робочого часу Романішин В.Л. та реєстру автоматизованого розподілу справ, суддя був на робочому місці 186 днів, був відсутній 64 дні, з яких 58 днів перебував у відпустці, 4 дні у відрядженні.

На період внесення відомостей до ЄРДР 18 листопада 2017 року в 23:47:25 не було жодних даних про скоєння зазначеним суддею будь-якого кримінального правопорушення, оскільки лист УСБУ в Одеській області надійшов лише через три місяці – 23 лютого 2018 року за № 65/4-1314.

Наведені факти беззаперечно свідчать про те, що досудове розслідування відносно судді розпочато незаконно, з грубим порушенням вимог ст. 214 КПК України, за відсутності повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення. Є обґрунтовані підстави вважати, що порушення зазначеного кримінального провадження є провокаційним та надуманим.

Вважаємо, що вказані дії з боку посадових осіб прокуратури Одеської області та УСБУ в Одеській області є безумовним проявом втручання у здійснення правосуддя, про що суд повідомив Вищу раду правосуддя задля вжиття необхідних заходів реагування.