flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар ВАСУ спільно з ОБСЄ стосовно виборчого законодавства

27 листопада 2013, 09:47

  

18 та 19 листопада в рамках проекту ОБСЄ «Сприяння єдності судової практики адміністративних судів України» відбувся дводенний семінар з питань застосування судами виборчого законодавства, який був організований Вищим адміністративним судом України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за підтримки уряду Норвегії.
До участі в семінарі були залучені судді Вищого адміністративного суду України, судді Київського та Одеського апеляційних адміністративних судів, Київського, Миколаївського і Черкаського окружних адміністративних судів та Окружного адміністративного суду міста Києва, які спеціалізуються на розгляді виборчих спорів.
Від Одеського апеляційного адміністративного суду у семінарі взяли участь судді – Бітов А.І., Градовський.Ю.М. та Милосердний.М.М.
Семінар супроводжувався виступами секретаря Пленуму ВАСУ – Смоковича М.І., доцента кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», президента Інституту виборчого права – Ключковського.Ю.Б. та експерта з питань виборчого права Кальченка.С.В.
Протягом семінару організатори та учасники мали змогу обговорити єдину практику застосування та тлумачення адміністративними судами виборчого законодавства при вирішенні спорів зазначеної категорії.
Перш за все, організатори семінару ознайомили учасників з положеннями нової постанови Пленуму ВАСУ «Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом» від 01.11.2013. Положення цієї Постанови вирішує перелік проблемних питань, які не раз вставали перед суддями під час розгляду виборчих спорів, починаючи ще з 2006 року.
Учасниками було досліджено українську виборчу систему на прикладі досвіду інших країн та зроблено висновки щодо її відповідності принципам виборчого права, закріпленного в міжнародних виборчих стандартах. На семінарі також підіймалися питання стосовно визначення судової юрисдикції, зокрема проблеми визначення спорів щодо їх пов’язаності з виборчим процесом. Не залишили без огляду і такі процесуальні моменти як: строки звернення до суду, строки розгляду виборчого спору, статус відповідача та проблеми його визначення у виборчому спорі.
У завершення, судді заслухали практику Європейського суду з прав людини у виборчих справах на прикладі України та інших держав.
Сподіваємося, проведення даного заходу сприятиме уникненню в майбутньому труднощів для усіх учасників складного виборчого процесу, зокрема і суду, як гаранта дотримання вимог виборчого законодавства, захисту виборчих прав, а отже, гаранта чесних, справжніх, демократичних виборів як коституційного інструмента формування народом єдиного органу законодавчої влади.
 
 
Статтю підготовлено провідним спеціалістом відділу
аналітично-статистичного та інформаційно-технічного забезпечення

Гасановим.Р.Д.