flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар для суддів ОААС та ООАС, які розглядають спори щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту

30 жовтня 2013, 12:04

  

 
28 жовтня 2013 року Регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців спільно з ВАСУ для суддів Одеського апеляційного та Одеського окружного адміністративних судів було організовано семінар, головною метою якого було сприяння поширенню обізнаності суддів з позитивною практикою розгляду спорів щодо статусу біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в Україні.
 
 
Від Одеського апеляційного адміністративного суду участь в семінарі прийняли суддя – Потапчук.В.О., суддя – Семенюк.Г.В., суддя – Коваль.М.П., суддя – Вербицька.Н.В., суддя – Кравченко.К.В., суддя – Федусик.А.Г., суддя – Градовський.Ю.М., суддя – Домусчі.С.Д.
 
 
 
 Семінар відкрили суддя Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму  ВАСУ – Смокович М.І. та регіональний представник УВКБ ООН – Олдріх Андрисек.
 
Учасників було ознайомлено з останніми змінами в Постанові Пленуму ВАС України “Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового видворення іноземця чи особи без громадянства в Україні” та відповідними прецедентами Європейського суду з прав людини.
 
Помічник та радник з правових питань РП УВКБ ООН звернули увагу суддів щодо ситуації з біженцями в Україні та інших державах, зокрема інформації стосовно Сирії. Разом з тим, Агентством ООН у справах біженців було представлено на огляд учасників семінару письмові Рекомендації з питань міжнародного захисту осіб, які залишають Сирійську Арабську Республіку (редакція ІІ).
Регіональне представництво Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців надало судам перелік критеріїв та характерних ознак справ по зазначеній категорії спорів.
 
      
 
Також, для більш повного розуміння питання, суддям було надано статистичні дані за результатами розгляду справ окружними, апеляційними адміністративними судами та Вищим адміністративним судом щодо таких спорів.
В ході дискусії учасниками семінару проводилися аналогії з тенденціями розгляду судами справ стосовно біженців не тільки пов’язаних  з використанням норм адміністративного судочинства й кримінального. Крім того, було порівняно застосування чинних норм права з нормами, що діяли до внесення відповідних змін.
 
      
 
Відтак, можно зробити висновок, що вирішення справ, які пов’язані зі спорами стосовно статусу біженців та осіб, що потребують додаткового захисту в Україні, є реалізацією захисту особистих свобод та безпеки людини, та повинно базуватися на актуальний інформації про стан безпеки, дотримання прав людини та гуманітарній ситуації в країні походження.
 
 
Статтю підготовлено провідним спеціалістом відділу
аналітично-статистичного та інформаційно-технічного забезпечення
Гасановим Р.Д.