flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ОААС пройшли підвищення кваліфікації

03 травня 2017, 11:54

 24–28 квітня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України провела підготовку суддів апеляційних адміністративних судів, у якому взяли участь судді ОААС Скрипченко Вадим Олександрович та Яковлєв Олександр Володимирович.

Впродовж навчального тижня програмою передбачено спілкування з досвідченими суддями, авторитетними науковцями.

Із вступним словом виступив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, Анатолій Костенко, який розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів.

Перший Голова Вищого адміністративного суду України, суддя Конституційного Суду України у відставці, викладач Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук,  Олександр Пасенюк, який розкрив принципи адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини, висвітлив питання щодо реформування судової системи та ознайомив із напрямками реформування законодавства.

Із пропозиціями виступили Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко, адвокат Дмитро Богдан та начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці,  Олександр Гашицький, які запропонували до обговорення питання, які виникають під час розгляду спорів, що стосуються статусу біженця та їх додаткового або тимчасового захисту.

Суддя Вищого адміністративного суду України Ігор Олендер висвітлила проблемні питання, що виникають під час розгляду апеляційними судами справ щодо застосування положень Податкового кодексу України.

Головний науковий співробітник текстологічного центру, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, Катерина Леонтович зосередила увагу суддів на окремих аспектах застосування в судовій практиці адміністративних судів норм Митного кодексу України та ознайомила із правовими висновками Верховного Суду України у справах, пов’язаних із застосуванням митного законодавства.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков розповіла про особливості апеляційного та касаційного проваджень та підстави і порядок провадження за нововиявленими обставинами.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко ознайомила суддів із  застосуванням Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві та рішеннями Європейського суду з прав людини проти України.

Високий професійний рівень викладачів, обговорені під час лекції проблемні питання, виконані індивідуальні та практичні завдання, робота в малих групах, обмін досвідом із фахівцями сприятимуть застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.