flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним стягнення збору за заходження суден в гавані Одеського порту

11 квітня 2017, 09:47

               Одеський апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Одеського окружного адміністративного суду про визнання справляння канального збору за проходження суден в Карантинну, Ланжеронівську гавані Одеського морського порту.

           Постановою суду 1-ї інстанції адміністративний позов ТОВ «ЦІМ ІНТЕГРЕЙТЕД ШИПІНГ ЮКРЕЙН СЕРВІСЕЗ ЛТД» до ДП «Адміністрація морських портів України» про визнання дій протиправними та зобов’язання утриматися від вчинення певних дій – задоволено частково. Визнано протиправними дії ДП «Адміністрація морських портів України» щодо справляння канального збору під час прямування суден, що агентуються  ТОВ «ЦІМ ІНТЕГРЕЙТЕД ШИПІНГ ЮКРЕЙН СЕРВІСЕЗ ЛТД» до причалів Карантинної, Ланжеронівської гаваней Одеського морського порту за період з серпня 2016 року по лютий 2017 року. В задоволенні іншої частини позовних вимог ТОВ «ЦІМ ІНТЕГРЕЙТЕД ШИПІНГ ЮКРЕЙН СЕРВІСЕЗ ЛТД» - відмовлено. Стягнуто з ДП «Адміністрація морських портів України» на користь ТОВ «ЦІМ ІНТЕГРЕЙТЕД ШИПІНГ ЮКРЕЙН СЕРВІСЕЗ ЛТД» судовий збір у розмірі 1378 грн.

        Суд апеляційної інстанції підтвердив, що судна, які прямують в Карантинну, Ланжеронівську гавані, не використовують підхідний канал як гідротехнічна споруда за цільовим призначенням, оскільки глибини даної ділянки акваторії дозволяють безперешкодно підходити до причалів і не використовувати експлуатаційні характеристики каналу. Таким чином, послуга, за яку згідно з чинним законодавством повинен нараховуватися канальний збір, не надається, тому законні підстави для нарахування збору відсутні.

          Конфлікт між контейнерними операторами і Адміністрацією морського порту виник в минулому році. 10 серпня 2016 року діючий на той час в.о. глави АМПУ «окремим дорученням» № 37 незаконно зобов'язав начальника Одеського філіалу налічувати канальний збір з суден, що прямують в Карантинну, Каботажну, Нову гавані. Крім цього, канальний збір також почали нараховувати судам, які проходитимуть у Ланжеронівську гавань.

          Оскільки при заході суден до причалів Карантинної, Ланжеронівської гаваней Одеського морського порту проходження каналу в один кінець або транзитом в один кінець не відбувається, перетин каналу є подоланням навігаційної перешкоди та не є використанням каналу, не використання позивачем підхідного каналу як гідротехнічної споруди, нарахування канального збору за перетин або часткове використання каналу не передбачено, послуга, в даному випадку, позивачу не надається, обставини, які б могли вплинути на зміну позиції відповідача щодо справляння канального збору не змінилися та до серпня 2016 року канальний збір з суден, що прямували до причалів Карантинної, Ланжеронівської гаваней Одеського морського порту не нараховувався, паспортом каналу передбачене його призначення щодо заходу суден до інших гаваней, суди обох інстанцій одностайно дійшли висновку щодо визнання незаконним стягування збору за заходження суден в дві гавані Одеського порту.

            Більш детально зі змістом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР.