flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ОААС Ніна Вербицька взяла участь у конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування»

06 грудня 2016, 14:44

     5-6 грудня 2016 року у місті Києві триває робота дводенної конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування», організована Програмою USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні та Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи, що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

     Участь у заході від Одеського апеляційного адміністративного суду взяла суддя-спікер Ніна Вербицька.

     Спільно з суддями з Грузії, Португалії, США, Італії, Канади, міжнародними експертами, члени та співробітники Вищої ради юстиції, Ради судів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації, судді, представники Ради з питань судової реформи, Адміністрації Президента України, професійних об’єднань суддів, адвокатів, міжнародних донорських організацій та проектів технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права обговорювали питання, пов’язані із суддівським самоврядуванням та судовим адмініструванням у світлі останніх змін до Конституції, та визначили шляхи підвищення ефективності роботи органів суддівського самоврядування.

     Під час першого дня заходу учасники дізнались про міжнародні та європейські стандарти суддівського самоврядування, включаючи різні його моделі інституційної та організаційної структури, важливість стратегічного планування своєї діяльності, підходи до координації роботи всередині суддівської системи та співпраці з іншими гілками влади, комунікацію зі ЗМІ та громадськістю.

     Також учасники обмінялись думками про роль та коло повноважень органів суддівського самоврядування в Україні, а також про те, яким чином краще за все розмежовувати повноваження ВРП та РСУ з метою забезпечення відповідної координації зусиль та ефективної співпраці.

     Під час третьої сесії було зосереджено увагу на актуальних та потенційних загрозах суддівської незалежності, та повноваженнях органів суддівського самоврядування ефективно реагувати на них. Зокрема, висвітлювались питання недопустимості втручання в діяльність суддів і суду з боку виконавчої й законодавчої влади, а також внутрішні загрози індивідуальній незалежності суддів в самій судовій системі.

     Протягом другого дня Конференції учасники дізнались про історію вироблення та застосування показників Системи оцінювання роботи суду в Україні. Були представлені результати дослідження якості роботи судів, які можуть бути застосовані для прийняття управлінських рішень органами суддівського самоврядування на загальнонаціональному рівні.

     Однією з основних тем для обговорення стали сучасні тенденції розвитку суддівського самоврядування в аспекті його впливу на судове адміністрування.

     Останньою, проте не менш важливою темою було обговорення важливості дотримання суддями високих етичних стандартів як на роботі, так і в особистому житті. Так, було висвітлено важливість застосування Коментаря до Кодексу суддівської етики, який містить поради і рекомендації суддям для уникнення етичних порушень, а також питання про налагодження співпраці органів суддівського самоврядування з національними антикорупційними установами.