flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Правосуддя - частина громадянського суспільства", - громадськість і судді цитували Гегеля і обговорювали "вічні" та одночасно актуальні питання взаємодії

05 грудня 2016, 15:58

Напередодні в Києві відбувся круглий стіл на тему "Співпраця судової влади і громадянського суспільства", організований Радою суддів України спільно з проектом "Нове правосуддя" в рамках програми реформування сектора юстиції. Метою цього заходу було налагодження діалогу між представниками судової влади та громадянського суспільства. Учасники круглого столу - суддівська спільнота, громадські об'єднання активно обмінювалися існуючим досвідом взаємодії, обговорювали можливі напрямки майбутньої співпраці. У заході взяли участь керівники найактивніших регіональних громадських організацій, а саме Валерія Рибак "Вектор прав людини", голова БФ "Право і демократія" Андрій Бурий, виконавчий директор ГО "Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги" Віталій Місяць, голова ГО "Союз юристів Одеської області " Олександр Рябець, керівник проектів СОМГО" Європейський вимір" Роман Сухоставець Правову спільноту Одеси представляли начальник ТУ ДСА Одеської області Володимир Куценко, суддя-спікер Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Кравець, начальник відділу зі зв'язків з громадськістю та ЗМІ Наталія Нечипоренко, заступник керівника апарату Одеського окружного адміністративного суду Надія Бойко.

"Суди спільно з громадськістю шукали нові моделі співпраці, які відповідають актуальним потребам сучасного українського суспільства. У ході обговорення торкались і філософсько-правових аспектів взаємодії правосуддя і громадянського суспільства. Так, представники львівської правової громадськості відзначили, що відповідно до гегелівської філософії права, правосуддя є саме частиною громадянського суспільства, а не держави "- розповіла Наталія Нечипоренко

"В ході цікавої дискусії прийшли до висновків, що громадянське суспільство і незалежний, самостійний і неупереджений суд являють собою взаємопов'язані і обов'язкові складові правової держави. І реформування однієї інституції неможливо без адекватного розвитку та вдосконалення іншої. Тому, від того, наскільки точно, конструктивно будуть вироблені правила і форми участі інститутів громадянського суспільства у формуванні та здійсненні судової влади, залежить не тільки ефективність судового захисту і відновлення прав і законних інтересів громадян, а в кінцевому рахунку - можливість досягнення стійкого правопорядку і демократії в країні. " - поділилася підсумками круглого столу Наталія Нечипоренко.

"Можливо єдиним правильним для нашого суспільства буде шлях трансформації правосвідомості кожного окремо взятого громадянина. Тому аналізувати проблеми взаємодії громадянського суспільства і судової влади неможливо без урахування правової культури і моральності. Чим аморфніше і напівкультурніше суспільство, тим менше для нього значать рятівні «гальма» права, повага до закону, правопорядку, судам. Але це окрема тема для обговорення. Протиріччя і конфлікти на нинішньому етапі становлення і розвитку судової системи є багато в чому закономірними і неминучими. Проте в нинішніх умовах максимальної відкритості і прозорості судової влади, а також активної включеності в процеси організації та функціонування судових органів інститутів громадянського суспільства - вони цілком переборні і вирішувані", - вважає Наталія Нечипоренко.