flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді-спікери ОААС Олександр Кравець та Олександр Джабурія взяли участь у роботі круглого столу

25 листопада 2016, 15:34

 

 

 

 24 листопада 2016 року у місті Одеса суддя-спікер Одеського апеляційного адміністративного суду, член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Олександр Кравець, заступник голови Олександр Джабурія та начальник відділу Наталія Нечипоренко взяли участь у роботі круглого столу на тему: "Судова реформа. Нові можливості для юридичної спільноти". 

Організаторами заходу є Асоціація правників України спільно із Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Проектом Європейського союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". В ході круглого столу обговорювалась низка важливих питань: формування Верховного Суду: Чи готові адвокати, науковці, судді прийняти виклик? Новий час - нові правила? Як змінився статус Верховного Суду? Вимоги до кандидатів у судді Верховного Суду? Чи готові претенденти прийняти виклик? Чи варта гра свічок? Статус та забезпечення судді Верховного Суду. Також учасники мали можливість обговорити питання щодо громадської ради доброчесності, як нового формату громадського контролю, її цілі, завдання та алгоритм роботи.

Учасники заходу, серед яких переважна більшість була суддів різних інстанцій, мали нагоду поділитися своїми очікуваннями щодо роботи нового Верховного Суду та послухати думки колег. Так, Олександр Джабурія зазначив: "Беззаперечно, що в результаті цієї судової реформи, Верховний Суд буде серйозною інституцією. Разом з тим, виникає запитання, яке, на сьогоднішній час, є предметом активного обговорення на всіх конференціях, круглих столах. Як Верховний Суд буде працювати в умовах тих процесуальних норм, які не виписані та є недосконалими? Яким чином Верховний Суд в складі 120 осіб буде розглядати десятки тисяч справ, в т.ч спеціалізованих судів? Мені здається, що ці питання є досить принциповими і в контексті цієї дискусії."В той же час, суддя-спікер ОААС Олександр Кравець підіймав питання щодо порядку формування вищого органу судової влади, а саме доцільності допуску всіх кандидатів до конкурсу, виходячи із змісту ст. 8 Конституції України: " Краще допустити осіб, які заслуговують брати участь у конкурсі, але з формальних причин, обмежені законом такого права. То виходячи з принципу верховенства права, можливо ВККС могла б прийняти таке сміливе рішення."