flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ОААС взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції

20 жовтня 2014, 09:38
17 жовтня 2014 року в місті Київ було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Забезпечення суддівської незалежності як складової реформи в Україні».
 
    
 
Організаторами заходу виступили Вищий адміністративний суд України спільно з Асоціацією правників України та Асоціацією адвокатів України.
Конференцію було відкрито вітальними словами заступника Голови ВАСУ – Смоковича М.І., заступника ВАСУ – Ліпського Д.В. та члена Науково-консультативної ради при ВАСУ, доктора юридичних наук, професора – Монаєнка А.О.
Серед учасників конференції з доповідями виступили: суддя Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України – Гусак М.Б., судді апеляційних та окружних адміністративних судів, а також відомі юристи, адвокати та наукові діячі сучасності.
Одеський апеляційний адміністративний суд був представлений суддею, кандидатом юридичних наук – Бойком А.В. та суддею Кравцем О.О.
Забезпечення доступності вчених, юристів-практиків та представників бізнесу до інформації про реалізацію судової реформи в світі та Україні стало головною метою цього заходу. Були розглянуті шляхи вдосконалення юридичної науки, гармонізація та взаємодія національного законодавства з міжнародним правом, сприяння становленню наукових, ділових та особистих контактів між юристами та колегами, що займаються спорідненими правовими проблемами.
Особливу увагу було приділено актуальній проблемі забезпечення суддівської незалежності як однієї зі складових проведення судової реформи в Україні. Зокрема, було обговорено проблеми недоторканності та імунітету судді та забезпечення особистої безпеки судді, членів його сім’ї, майна, а також інші засоби їх захисту.
Слід відмітити виступ судді Львівського окружного адміністративного суду – Кравчука В.М. на тему “Основні засади судової реформи: Виклики сьогодення”. Насамперед, була запропонована нова формула призначення суддів Вищою радою юстиції.
Так, під час обговорення, суддя Кравець О.О. висловив думку щодо процесу обрання судді замість призначення на посаду цим колегіліальним органом. В майбутньому такий порядок зможе забезпечити більшу незалежність судової влади від законодавчої та виконавчої, які на даний момент виконують функцію формування суддівського корпусу.
 
    
 
Також, на конференції були розглянуті Закон України “Про очищення влади” та антикорупційне законодавство в цілому.  Було підкреслено, що незважаючи на суспільну необхідність в таких діях, вони повинні проводитись відносно суддів у законний спосіб, що передбачало би персоналізацію відповідальності, та не спричиняло шкоди незалежності судової гілки влади.
У зв’язку з чим, були порушені питання про звернення з відповідними рекомендаціями до Ради Європи, а також до Конституційного суду України для отримання офіційного тлумачення вищевказаних норм.
Судді Бойко А.В. та Кравець О.О. приймали активну участь у заході, ставили запитання доповідачам, дискутували, виступали з  пропозиціями, а також висловлювали власні ідеї та напрямки  розвитку судової реформи України.
Закриваючи конференцію, заступник Голови Вищого адміністративного суду України Смокович М.І. виразив вдячність всім гостям і учасникам та побажав плідної роботи у визначених конференцією напрямках.