flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл з проблемних питань вирішення судами виборчих спорів

13 жовтня 2014, 10:00
07 жовтня 2014 року у місті Київ відбувся круглий стіл «Вирішення виборчих спорів: відкриті питання та поточні виклики», організований Вищим адміністративним судом України, Європейською комісією за демократію через право (Венеціанська комісія) за підтримки ОБСЄ в Україні.
Одеський апеляційний адміністративний суд був представлений суддею Зуєвою Ларисою Євгеніївною
У роботі круглого столу взяли участь судді Вищого адміністративного суду України, апеляційних та окружних адміністративних судів, представники органів державної влади, а також запрошені міжнародні та національні експерти з питань виборчого законодавства.
Метою заходу було обговорення Рекомендацій Венеціанської Комісії та Бюро з демократичних інститутів і прав людини щодо виборчого законодавства в Україні, практики Європейського суду з прав людини з питань вирішення виборчих спорів, а також судової практики щодо розгляду виборчих спорів судами України.
З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися Заступник голови ВАСУ, секретар Пленуму ВАСУ – Михайло Смокович, юрист, представник Венеціанської Комісії Ради Європи – Гайол Мартін-Мікалеф та Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні – Вайдотас Верба.
Лекторами семінару виступили міжнародні експерти у виборчій сфері – Довідас Віткаускас, Дмитро Третьяков та Овен Мастерс, а також національні експерти – Денис Ковриженко, Юрій Ключковський, Сергій Кальченко.
Цікаві новели виборчого законодавства, які на виборах народних депутатів України 2014 року будуть застосовані вперше, довів до відома присутніх доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», президента Інституту виборчого права – Юрія Ключковського. Він приділив увагу способам вдосконалення та застосування виборчого законодавства, насамперед, на основі здобутків інших демократичних країн та зазначив певні проблеми застосування виборчого законодавства в Україні на практиці, з посиланням на рішення ЦВК та ВАС України.
Також досить змістовною була доповідь Довідаса Віткаускаса присвяченаЄвропейським стандартам та порівняльній практиці інклюзивності у виборчому процесі. Зокрема, були розглянуті теми відносно спорів про обмеження «активного» виборчого права та захисту прав гарантованих статтею 3 Протоколу № 1 до Конвенції.
Важливою частиною заходу став виступ співсекретаря Дорадчого комітету з питань спорів реєстру Європейського суду з прав людини – Дмитра Третьякова щодо практики цього суду у виборчих справах щодо України та інших країн.
Під час роботи круглого столу також була вивчена судова практика щодо розгляду виборчих спорів судами України та обговорені Рекомендації Венеціанської Комісії та Бюро з демократичних інститутів і прав людини щодо виборчого законодавства в Україні.
Слід наголосити, що проведення таких заходів позитивно впливає на практику розгляду виборчих спорів, а розглянуті під час круглого столу питання є особливо важливими та актуальними у період виборчого процесу.