flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний адміністративний суд: Нагляд громадськості за здійсненням правосуддя

06 липня 2017, 15:48

4 липня 2017 року Одеський апеляційний адміністративний суд розглянув справу за участю Релігійної громади Свято-Покровської парафії Української православної церкви Київського патріархату м. Білгород-Дністровський Одеської області, яка викликала значний суспільний резонанс серед громадськості та засобів масової інформації, оскільки стосується надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для будівництва храму.

Одеський апеляційний адміністративний суд розглянув апеляційну скаргу ТОВ "МК Мега-Інвест" та погодився з висновком Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області щодо відсутності підстав для задоволення позову ТОВ "МК Мега-Інвест" про визнання неправомірним та скасуванні рішення Білгород-Дністровської міської ради Одеської області про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Релігійній громаді у постійне користування для будівництва та обслуговування культових споруд.
Відтак, апеляційну скаргу ТОВ "МК Мега-Інвест" залишено без задоволення, а постанову Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 22 березня 2017 року - без змін.

Апеляційний суд дійшов висновку, що системний аналіз норм права , встановлених Земельним Кодексом України дає підстави вважати, що отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність чи оренду, що фактично вказує про відсутність обтяжень земельної ділянки. У такому випадку, вказане узгоджується із приписами норм Земельного Кодексу України що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186-1 цього Кодексу, у зв’язку з чим, враховуючі обов’язок органу місцевого самоврядування, встановлений п.7 ч.3 ст.2 КАС України, діяти із дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації, на цей час відсутній пріоритет прав будь-якого заявника на стадії надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Крім того, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, за відсутності обмежень, встановлених ч.2-3 134 ЗК України, що в процесі розгляду і було встановлено судами 1-ої та апеляційної інстанцій, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, тобто на конкурсних засадах вже після надання дозволів на розробку проектів землеустрою, що за змістом вказаної норми надається декільком особам та вважає, що рішення Білгород-Дністровської міської ради Одеської області № 183-VІІ від 15.09.2016 року є правомірним, як з точки зору встановленої Законом процедури так і з точки зору виконання вимог ст.9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, яка була ратифікована Законом України N 475/97-ВР від 17.07.97, та відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства щодо забезпечення державою права сповідувати свою релігію.

Розгляд судової справ, яка викликала значний суспільний інтерес відбувся спокійно і без конфліктів. Представникам громадськості та телебаченню були створені комфортні умови для їх перебування в судовому засіданні. 
Сторонам у справі було роз`яснено їх право на оскарження рішення в касаційному порядку.
З повним текстом судового рішення можна буде ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень після його виготовлення: (regestr.court.gov.ua).