flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОААС закликає представників юридичної спільноти та ЗМІ бути прикладом законослухняності і додержуватись порядку пропуску осіб до приміщення суду

27 березня 2018, 15:39

Шановні представники юридичної спільноти та ЗМІ!

Одеський апеляційний адміністративний суд  звертається до Вас із закликом  додержуватись правових і етичних норм поведінки, дотримуватись порядку пропуску осіб до приміщення суду,  формуючи тим самим  правосвідомість та правову культуру пересічних громадян - відвідувачів суду.

Як відомо, до недавнього часу суд, як і всі інші судові установи держави, знаходився без належної охорони, що давало можливість для безперешкодного пронесення до приміщень легкозаймистих, вибухонебезпечних, радіоактивних, отруйних речовин, пронесення вогнепальної та холодної зброї. Така ситуація створювала пряму загрозу для життя та здоров'я суддів, працівників апарату та відвідувачів суду  (у Нікопольському міськрайонному суді Дніпропетровської області у листопаді минулого року загинуло двоє осіб та біля десяти отримали поранення).

В своєму рішенні «Щодо неналежної охорони судів» від 06.10.2016 № 69  Рада суддів України звернула увагу на те, що наявність на території України розповсюдження та неконтрольованого використання зброї створює загрозу життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду та працівників суду.

ОААС послідовно реалізує приписи Рішення вищого органу суддівського самоврядування,  Ради суддів України  від 07 грудня 2017 № 78  року щодо забезпечення безпеки суддів, учасників судового процесу, охорони приміщення суду. На виконання пункту 5  даного рішення  в суді забезпечено фактичне використання ручних металошукачів, металевих рамок для перевірки відвідувачів суду.

Порядок організації пропускного режиму суду здійснюється відповідно до Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, затвердженого  рішенням  Вищої ради юстиції від 26.12 2016р. № 3470/0/15-16 та наказом від 26.12.2016р. № 1352 Міністерства внутрішніх справ України, а також   Порядку організації пропускного режиму в ОААС від 13.03.2018р. № 57-зп/с.

В суді, відповідно до пункту 39 розділу ХІІ «Прикінцеві та Перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підтримання громадського порядку,  охорона  приміщень суду здійснюється підрозділами Національної гвардії України.

При здійсненні пропускного режиму в ОААС,  військовослужбовці  Національної гвардії України зобов'язані за допомогою металевої рамки перевіряти всіх відвідувачів суду на наявність предметів та речовин, з якими заборонено вхід до судової установи.

У разі спрацювання металевої рамки, металодетектора відвідувачу суду пропонується пред'явити речі (не документи), виклавши їх на спеціально облаштоване місце для здійснення візуального огляду предметів, на які спрацював металодетектор.

Наголошуємо, у разі незгоди відвідувачем суду пред'явити для огляду предмети, військовослужбовець Національної гвардії України не пропускає останнього до суду.

Військовослужбовець Національної гвардії України також уповноважений здійснювати заходи щодо попередження проникнення особи до суду.

Звертаємо увагу, що відповідно до Порядку організації пропускного режиму в Одеському апеляційному адміністративному суді, затвердженого наказом голови суду від 13.03.2018р. № 57-зп/с, до приміщень судів, інших органів та установ системи правосуддя з вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозогінної (сльозоточивої чи дратівної) дії, та іншими спеціальними засобами пропускаються працівники правоохоронних органів, військовослужбовці Національної гвардії України та фельд’єгерської служби під час виконання ними службових обов’язків.

Пропуск до приміщень органів та установ системи правосуддя осіб, що прибули на засідання та інші заходи (наради, переговори тощо), здійснюється після пред’явлення документа, що посвідчує особу.

Особи, які беруть участь у судових засіданнях, їхні представники, у тому числі адвокати, пропускаються до будівлі суду після пред’явлення повістки-повідомлення чи повістки про виклик до суду, посвідчення адвоката, довіреності на право участі (представництва) у відвідувачів та контролю на безпеку (прохід через стаціонарний металодетектор).

У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, військовослужбовець Національної гвардії України через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з’ясовує особу прибулого і надалі виконує вказівки головуючого у судовому засіданні.

Пропуск народних депутатів чинного скликання до приміщення суду здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про статус народного депутата України». (Народний депутат чинного скликання у разіпред'явлення посвідчення народного депутата України користується правом безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також правом безперешкодного доступу на всі підприємства, установи та організації, розташовані на території України, незалежно від їх підпорядкування, форм власності, режиму секретності. Вимоги про пред'явлення чи оформлення інших документів, а також особистий огляд народного депутата, огляд та перевірка його речей забороняються, якщо інше не встановлено законом.)

Допуск іноземців та осіб без громадянства, які є учасниками судових процесів, до приміщень судів здійснюється після пред'явлення Тимчасового посвідчення особи.

Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред’явленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації (редакційне посвідчення, інший документ, виданий редакцією відповідного засобу масової інформації, тощо).

Використання ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, установленому процесуальним законодавством.

Особи, які прибули на відкриті судові засідання, пропускаються  після пред’явлення документа, що посвідчує особу, реєстрації в журналі обліку відвідувачів та контролю на безпеку.

Одеський апеляційний адміністративний суд,  реалізуючи принципи доступності та відкритості судочинства, здійснює заходи щодо забезпечення безпеки  та усунення можливої загрози життю та здоров’ю як суддів та працівників апарату, так і відвідувачів суду.

З огляду на викладене, просимо всіх без виключення відвідувачів дотримуватись встановлених норм пропуску до суду.

 

                                                                                                                         Прес-служба суду