flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний адміністративний суд закликає суб`єктів владних повноважень та громадян реєструватися в системі "Електронний суд" та бути активними користувачами даного функціоналу

21 червня 2017, 13:53

В  епоху інформаційного суспільства все більше послуг для громадян переходить в електронний режим. Судова влада також не стоїть осторонь від технічного прогресу і прагне зробити спілкування громадян із судами більш зручним і комфортним. А тому сьогодні ми є свідками запровадження проекту «Електронний суд», завдяки якому учасники судових процесів мають змогу значно заощадити такі важливі ресурси як час і гроші.

 

Впровадження системи, яку ще називають електронним доступом до правосуддя, розпочалось декілька років тому і має основними завданням  забезпечення швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду, безкоштовного виклику до суду та вручення судового рішення за допомогою електронних і технічних засобів, обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу, тощо.

 

Основна мета проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами. Іншими словами ця система покликана спростити спілкування між громадянами та судовими інстанціями, а також у значній мірі  зменшити  витрати, пов`язані  із розглядом  судових справ.

 

Незважаючи на те, що проект впевнено і послідовно набирає популярності серед учасників процесу, які швидко відчули переваги такого обміну інформацією, поки що проект є пілотним і запроваджується з 1 вересня 2015 року поетапно у 15 судах загальної юрисдикції, в тому числі  в судах Одеської області -- Апеляційному суді Одеської області, Одеському апеляційному господарському суді, Київському районному суді  м. Одеси та Овідіопольському районному суді Одеської області.

 

В   Кодекс адміністративного судочинства України законодавцем у 2010 році було внесено зміни щодо направлення текстів, повісток електронною поштою, факсом (телефаксом). В 2013 році вони були введені в дію у зв`язку із повідомленням Державною судовою адміністрацією України в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" про початок функціонування Єдиної бази даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб'єктів владних повноважень. На відміну від інших процесуальних кодексів, змінені норми адміністративного судочинства містять пряму вказівку на обов`язок суду та суб`єктів владних повноважень надсилати і отримувати повістки та судові рішення за допомогою електронної пошти (факсу, телефону). Тому в масштабній  реалізації  системи «Електронний суд» суди адміністративної гілки судової влади повинні бути попереду.. Адже саме в сфері публічно-правових відносин, які є предметом регулювання адміністративного судочинства, обов`язкову участь приймають суб`єкти владних повноважень.  Законодавець, запроваджуючи вказаний порядок виклику до суду, направлення та отримання копії судового рішення для суб`єктів владних повноважень, передбачив  для суду та суб`єктів владних повноважень саме обов`язок суду направити процесуальні документи в електронному вигляді та обов`язок суб`єктів владних повноважень негайно підтвердити суд про  їх отримання. Зміст норм ст.ст.38 та 167 Кодексу адміністративного судочинства України додаються до тексту публікації у рамках презентації "Електронний суд = Одеський апеляційний адміністративний суд. Відлік почався".

 

Наразі вся система обміну інформацією між органами державної влади та учасниками суспільно-правових відносин, у нашому випадку суду та учасників судового процесу, зводиться до ширшого використання можливостей комп’ютерних технологій.

Адміністративні суди для роботи, зокрема, в процесі документообігу використовують комп’ютерну програму «Діловодство спеціалізованого суду (ДСС)». Можливості цієї програми дозволяють здійснювати електронний обмін документами, між судом та учасниками процесу.Зокрема, з 2013 року до програми «Діловодство спеціалізованого суду (ДСС)» включено систему "Електронний суд", яка дозволяє створити, доставити на заявлену електронну адресу підписчика електронні документи у справі, в якій він є учасником.

Порядок обміну офіційними електронними документами між судом та учасниками судового процесу встановлений наказом Державної судової адміністрації України від 15.11.2016 № 231, яким затверджено Тимчасовий регламент обміну офіційними електронними документами. 

Система обміну електронними документами являє собою програмний комплекс, який розміщений на офіційному веб-порталі «Судова влада України» і має вигляд вкладки з назвою «Вхід до поштової скриньки електронного суду».

Документи можуть бути подані учасником судового процесу і надіслані йому в електронному вигляді лише після реєстрації у вказаній системі. Алгоритм реєстрації та користування  розміщений на сайті судової влади та веб-порталі Одеського апеляційного адміністративного суду.

 

Одеський апеляційний адміністративний суд закликає суб`єктів владних повноважень та громадян реєструватися в системі "Електронний суд" та бути активними користувачами  даного функціоналу.